Planurile lui Tudose: ar guverna cu PMP, dar și cu trădători din ALDE


Dacă Tudose nu câștigă PSD-ul de partea lui, Dragnea rămâne lider al partidului și, cumva, premierul va fi adus la ordine. Scenariul este, totuși, puțin probabil (însă nu imposibil, la ce capacitate are PSD de a înghite broaște), pentru că, dacă Tudose nu cedează, se poate ajunge la alegeri anticipate (aici, argumentele constituționale).

Dacă, însă, actualul premier reușește să-l doboare pe actualul șef al PSD, ar putea apărea o problemă: dispariția majorității parlamentare. Mai ales, evident, în cazul în care ALDE ar decide să se retragă de la guvernare (zilele acestea, de altfel, Tăriceanu l-a ironizat pe Tudose când a sugerat că premierul nu are habar nici să conducă un Trabant, dar își dorește o mașină de Formula 1 – replică la declarația lui Tudose din CEx-ul PSD, când ar fi spus că de la partid i s-a dat doar un Trabant cu care să facă performanță la guvern).

Nici UDMR nu pare că s-ar înghesui să facă o alianță cu social-democrații controlați de către premier, după ce acesta din urmă a taxat în termeni foarte duri pretenția de autonomie a Ținutului Secuiesc: “Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui.”

Cine ar mai rămâne, atunci, dacă excludem ALDE și UDMR? Trei variante: PMP, USR și PNL. Este de presupus că USR și PNL ar refuza o alianță cu PSD, de oricine ar fi condus acest partid în perioada următoare. Singura variantă logică rămâne PMP. Iar Traian Băsescu s-a plasat clar de partea lui Tudose: “PSD este incapabil de guvernare instituţională şi a devenit un risc, inclusiv de securitate, pentru România. Ţara este azi aruncată în criză politică şi totală decredibilizare. Premierul Mihai Tudose îi cere public ministrului internelor să demisioneze, dar nu-şi asumă soluţia instituţională, corectă şi constituţională prin care să ceară Preşedintelui României revocarea ministrului. Ministrul de la interne, doamna Carmen Dan, îi răspunde public premierului că nu demisionează pentru că a fost numită de partid. Ridicol răspuns, pentru că instituţional a fost propusă pe lista guvernului de premier, votată de Parlament şi numită prin decret de Preşedintele României urmare a depunerii jurământului. Aşa scrie în Constituţie.” (sursa)

La o primă vedere, Băsescu pare a împărți critici în mod egal între cele două tabere din PSD. De fapt, când declară că “instituţional (Carmen Dan – n.r.) a fost propusă (ministru de Interne – n.r.) pe lista guvernului de premier”, fostul președinte recunoaște că, acum, deținătorul controlului este Tudose.

Și cum, previzibil, chiar dacă ar intra la guvernare, PMP nu ar putea asigura majoritatea parlamentară, PSD-ul lui Tudose ar putea miza pe trădători nu doar din ALDE, ci și pe traseiști oportuniști.

Mihai Tudose se uită cu drag la Traian Băsescu

4 comments on “Planurile lui Tudose: ar guverna cu PMP, dar și cu trădători din ALDE
  1. O aiureala mai mare decat asta nu am auzit. Imi pare rau, Catalin, dar cum crezi ca ar putea guverna Tudose cu PMP avand o opozitie de 95%? Temele astea cu Traian Basescu care face si drege apar de regula atunci cand atentia publica trebuie dusa prin balarii pentru a acoperi niscai mizerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>