EXCLUSIV Un român, pe traseul unei mite uriașe: peste 100 de milioane de euro de la Airbus


Un necunoscut din România a intermediat transferul a cinci milioane de euro din peste o sută de milioane de euro care, conform procurorilor germani, ar constitui mită dată de concernul Airbus.

Românul se numește Constantin Ster și locuiește la Bacău. Aici.

ster bloc

ster hol 2

ster hol 1

Și are nevoie de leasing ca să-și ia o amărâtă de Dacia Duster și de un credit “Prima casă” pentru un apartament de 30.000 de euro. Totuși, procurorii germani au găsit probe că prin conturile firmei lui Ster din Dubai (o companie mică, acum inactivă) au trecut milioane de euro scurse intenționat din concernul Airbus pentru a se duce în șpăgi.

Conform propriului său cont de Linkedin, Ster arată așa.

ster linkedin

A fost audiat de procurorii români în 2015 printr-o comisie rogatorie, la cererea procurorilor germani. Ster a confirmat o parte din informațiile parchetului german, dar susține că nu toate acuzațiile care i se aduc sunt reale.

Am reușit să vorbesc cu Constantin Ster (într-o colaborare cu Der Spiegel și Mediapart) numai telefonic, a refuzat să ne întâlnim, deși l-am căutat și în Bacău.

Articolul tocmai a apărut în Der Spiegel, câteva fragmente aveți mai jos.

spiegel1

spiegel2

spiegel3

Dar și în publicația electronică franceză Mediapart, într-un proiect al EIC Network.

O versiune integrală, în engleză, a poveștii, aici.

2 comments on “EXCLUSIV Un român, pe traseul unei mite uriașe: peste 100 de milioane de euro de la Airbus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>