România, dacă celor din “Colectiv” le-ai luat viețile, nouă ia-ne măcar sîngele


Mărturia unui prieten, azi: “Am citit pe net că e un tînăr care a fost în Colectiv în seara incendiului, acum e la spital și are mare nevoie de sînge grupa 01, RH negativ. Așa că azi, de dimineață, m-am dus la Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Carataș. Acolo, un paznic mi-a arătat ușa închisă pe care scria că programul e de luni pînă vineri, de la 07.30 la 13.30. Nici o excepție pentru criza asta a celor arși în Colectiv, era închis și gata. După mine, au venit două tinere femei tot ca să doneze sînge, au făcut și ele calea întoarsă.

M-am dus, apoi, la Spitalul Militar, citisem undeva că se poate dona și acolo, că au și ei pacienți din Colectiv. Nici nu am intrat în curtea spitalului, cei doi militari de la poartă mi-au spus direct că tot ce pot face este să las datele de contact și o să mă sune cineva de luni încolo, sîmbăta și duminica nu se fac donații de sînge. Și m-au mai întrebat ce se întîmplă, că au mai venit vreo douăzeci la spital să doneze de dimineață.

M-am dus acasă. O să încerc să donez luni dimineață, dar e destul de puțin probabil să ajung la Centrul de Transfuzie Sanguină sau la vreun spital îm zilele de lucru, știu că durează cel puțin o oră, două, plus drumul prin oraș, am serviciu și nu pot să plec mai devreme de 16.00, probabil mulți sînt în situația mea. Chiar nu se poate face o excepție în astfel de situații, să se poată dona sînge și în week end? Am auzit că se dau bani sau bonuri de masă, nu mă interesează, să le dea cui are nevoie, eu vreau doar să-i ajut pe oamenii ăia din spitale, cumva”.

Eu nu am știut ce să-i răspund prietenului meu și mi-a fost rușine că în țara asta sîngele se donează cu program, deși e mare nevoie de donații, știe asta oricine a trecut printr-o procedură chirurgicală, orice procedură chirurgicală, în spitalele românești. Ba chiar se amînă cu zilele și chiar săptămînile proceduri chirurgicale necesare și urgente din lipsă de sînge în spitale.

Nu mai rămîne decît ca autoritățile noastre nenorocite să legifereze și un program al morții, să nu se mai moară așa, oricînd, și în nici un caz în grupuri mari. Să se moară liniștit, în timpul orelor de program, cîte unul, să nu se producă aglomerație în sistem.

donatori singe

Fără categorie
3 comments on “România, dacă celor din “Colectiv” le-ai luat viețile, nouă ia-ne măcar sîngele
  1. Eu am trimis un mail către Spitalul Militar duminică seara, pe 1 noiembrie, pentru că aveam niște întrebări legate de condițiile pentru donat sânge și voiam să mă asigur că le îndeplinesc. Conform declarațiilor doamnei doctor Florentina Ioniță-Radu, am înțeles că mă pot înscrie pe adresa de e-mail a spitalului și că toată lumea este rugată să se programeze, pentru a se crea o anumită ordine. Am căutat, am găsit două adrese de email, una de la secretariat și una de contact simplu, apoi am scris mail-ul și am așteptat. Pe 5 noiembrie am primit un răspuns și mi s-a spus că momentan au stocul necesar de sânge, dar mă vor contacta în momentul în care vor avea nevoie de ajutorul meu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>