Miza enormă a OUG pentru renunțarea la doctorat: dacă Ponta e declarat plagiator, își pierde calitatea de avocat


Cu un doctorat plagiat, Ponta Victor Viorel a fost, timp de șapte ani, universitar (doi ani lector și alți cinci ani conferențiar). Activitate de pe urma căreia a cîștigat 200.000 RON (sursa). Același doctorat plagiat i-a mai adus lui Ponta Victor Viorel o calitate: cea de avocat. Din care actualul premier a cîștigat 1.560.000 RON (vezi aici sumele pe fiecare am în parte) și, în 2012, cînd a lichidat cabinetul de avocatură, s-a ales cu două apartamente (de minimum 150.000 de euro fiecare) și un Fiat (aici se găsește declarația de avere a lui Ponta în care sînt menționate apartamentele obținute prin lichidarea cabinetului de avocatură).

În total, deci, din cariera universitară și cea de avocat (ambele posibile datorită unui doctorat care s-a dovedit a fi un plagiat grosolan), Ponta a cîștigat peste 700.000 de euro (vreo 400.000 de euro bani gheață, restul de 300.000 de euro în apartamente). Dar nu numai cîștigurile financiare sînt importante: aproape zece ani (între 2003, cînd și-a obținut doctoratul, și 2012, cînd revista Nature a dezvăluit plagiatul), Ponta a pozat într-un tînăr intelectual de succes. Intelectual cu doctorat, cu carieră universitară și în avocatură. Un tînăr care, bașca, promitea să fie viitorul luminos politic al patriei.

Revenind, însă, la cum i-a influențat doctoratul cariera de avocat lui Ponta: în 2005, cînd a devenit avocat, actualul premier era deja doctor în drept (din 2003). Baroul București spune, pe propriul site, că Ponta a devenit avocat prin decizia 644 din 7 ianuarie 2005 (sursa). La acea dată (ca și acum, de altfel), în avocatură se putea intra fără examen (un examen complicat  și cu mulți candidați pe loc, mai ales în București) dacă, de exemplu, aveai o vechime de magistrat (procuror sau judecător) de minimum zece ani. Ponta, însă, nu îndeplinea această condiție: s-a retras din magistratură după numai șase ani de activitate ca procuror (1995-2001). Legea, însă, mai oferea o portiță: devenea avocat, la cerere, dar fără examen, orice doctor în drept. Or, cum deja știm, Ponta deținea deja, în 2005, de vreo doi ani calitatea de doctor. De care a uzat (conform surselor mele) pentru a deveni avocat după insuccesul lui Adrian Năstase la prezidențiale, în toamna lui 2004.

Dacă vă întrebați de ce o informație care ar trebui să fie publică (cum a fost admis Ponta Victor Viorel în Baroul București) circulă doar “pe surse”, răspunsul e simplu: pentru că Ponta Victor Viorel este protejat atît de instituții publice, cît și de instituții private, care refuză să ofere această informație. Astfel: în 2012, departamentul de comunicare al Guvernului a refuzat să-i comunice României libere cum a intrat Ponta în avocatură (sursa) iar Baroul București, de asemenea, a ținut secretă această informație (cum a spus jurnalistul Petre Bădică pentru B1 TV – vezi aici, la minutul 25).

Este evident, deci, acum, cît de mare este miza OUG semnate de Ponta la sfîrșitul lui 2014 (prin care se prevede că un deținător de doctorat poate renunța la acest titlu, ceea ce nu era posibil pînă acum): renunțarea voluntară la un titlu de doctorat împiedică o anchetă care să ducă la un verdict de plagiat. În cazul unui verdict oficial de plagiat, titlul de doctor este retras. Și, în consecință, tot ce a produs acel doctorat poate fi retras. În cazul lui Ponta, doctoratul plagiat a produs o carieră de avocat și una de universitar, cu beneficiile materiale (și nu numai) aferente. Ambele cariere trebuie oprite. Iar beneficiile derulării imorale și ilegale ale celor două cariere trebuie returnate. Măcar cele materiale: 700.000 de euro. Despre cele morale nu vorbim, Ponta nu a deținut niciodată morală, nu are ce înapoia.

pontavocat

51 comments on “Miza enormă a OUG pentru renunțarea la doctorat: dacă Ponta e declarat plagiator, își pierde calitatea de avocat
 1. nu cred ca doctoratul este o conditie obligatorie pentru avocatura. in privinta carierei academice… nu stiu ce conditii au fost la angajare. imi pare rau sa va contrazic dle Prisacaru.

  • adi b, hai să citim cu atenție înainte să batem cîmpii, da?
   1. legea 51 din ’95 spune clar: poți accede în avocatură fără examen dacă ești doctor în drept. exact asta a făcut ponta: nu a dat examen, a folosit doctoratul ca să devină avocat;
   2. ca să poți deține gradul universitar de conferențiar este necesar să deții și titlul de doctor. e simplu.
   sper că vă e mai clar acum.

  • adi b, citeste mai atent. asa este, doctoratul nu este conditie obligatorie pentru avocatura. insa, se putea intra mai demult in avocatura, doar daca erai doctor, fara a mai da examen. asa ca nu mai contrazice cand habar nu ai :)

  • ADI.B …daca tu nu crezi sau nu stii asta nu insamna ca nu exista ceea ce tu nu stii !! Pentru a putea intra in avocatura trebuie indeplinita unda din urmatoarele conditii…1.minim 10 ani vechine ca procuror ,magistrat etc.2.Prin concurs .3. Candidatul sa aibe …Doctorat!!!…Tu ce crezi? pontalaul ce conditii a indeplinit la data intrarii in avocatura??

 2. banuiam eu ca multi bani sunt in falsul asta, nimeni nu a mentionat latura asta pana acuma, iata cum furtul intelectual de fapt e un megafurt financiar ordinar…hai dna!

 3. hai ca am devenit vedeta.
  daca mai sunt necesare lamuriri:
  1. sunt anti-ponta
  2, daca cineva citea cu atentie, acolo am scris “nu cred”
  3. din pacate (pentru mine) m-am trezit vorbind
  4. nu ma simt f vinovat. cred ca aceste precizari ar fi trebuit inserate in text astfel incat tot poporul nestiutor/ignorant sa le afle si sa nu il banuie pe dl Prisacaru de parti-pris
  5. nu i-am urmarit evolutia profesionala a lui ponta
  6 whatever

  va multumesc totusi ca nu m-ati pus la zid :)

  • lectie de gramatica: se scrie î la începutul cuvîntului( începe), la un cuvînt format prin derivare cu prefix( reîncepe), în rest, cu â( vazând, când) etc.

   • Multumim pentru lectia de gramatica.
    Sa mai si completam oleaca: nemuritorii nostri (ca asa li se spunea odata aca demicienilor) au tinut sa ne demonstreze ca sunt si ei oameni, facind greseli peste greseli. Una dintre acestea a fost timpenia de a decreta ca se scrie cu â in interiorul cuvintelor, dar cu î la inceput. E o timpenie tragica tocmai pentru ca produce efecte importante, doar e o decizie a academiei… Iar oamenii rigizi o respecta, chiar daca e o timpenie, si o mai impun si altora.
    Uite ca sunt multi (printre care ma numar) care nu vor sa respecte asta, si scriu ca inainte (simultan au decis sa scriem sunt in loc de sint, si ma conformez, asta e OK, e in spiritul limbii).

 4. Pingback: Politică, educație și afaceri cu doctorate | La colțu' străzii

 5. Diploma de doctor sugereaza valoarea si nu constituie o valoare. Simpla detinere a diplomei nu determina aparitia banilor. Aceia care declara ca o diploma emisa de sistemul de invatamant reprezinta in sine o valoare le declar ca sunt niste mincinosi ordinari, deoarece detinerea niciunei diplome nu asigura supravietuirea.

 6. Prisacare,

  Uite care e treaba – e fff bine ce spui aci, dar e si mai groasa.
  Daca poantalau pierde doctoratu pe motiv de plagiat(infractiune) atunci automat pierde si calitatea de avocat si mai mult – tot ce a facut ca avocat devine suscceptibil de anulare samd!!!!
  Asta este ff interesant daca te uiti ce cazuri a a vut plagiatorul ca avocat…..pune mana si cerceteaza si bate toba, sa-l infudam bine de tot pe nenorocit!

 7. Atenție la modificările succesive ale Legii nr. 51/1995, ale Statutului profesiei de avocat și la Hotărârile UNBR. Din câte îmi aduc aminte, condiția de vechime de 10 ani era doar pentru ca un avocat să acceadă în magistratură fără examen nu și invers. La un moment dat, până s-a luat decizia de către UNBR să existe și viceversa, magistrații intrau în avocatură numai pe baza de cerere. Asta până la momentul modificării Legii nr. 51/1995 și a Statutului de avocat prin 2010-2011. Ultimul tren, ca să zic așa, prin care foștii magistrați, ofițerii de poliție judiciară și alții au putut accede în avocatură fără examen, ci doar pe bază de interviu a fost prins, printre alții de Prof. univ. dr. (:)) Pavel Abraham și General-locotenent de Justiție (3 stele !:)) dr. (:)) Magistrat Ilie Botoș (căutare pe saitul Baroului București pentru lămurire – primul cu cabinet, al doilea suspendat temporar). De cealaltă parte, ex-judecătorul Toni Neacșu (cel acuzat că și-a însușit diurne nemeritate de la CSM – achitat în primă instanță de ÎCCJ) a dat examen în 2013, cred, ca să devină avocat și a promovat examenul. De aceea nu sunt convins sută la sută că doctoratul a fost poarta de intrare în Baroul București. Părerea mea: Cerere în baza Legii privind informațiile de interes public la Baroul București, pentru a fi pusă la dispoziție Decizia de admitere în Barou, respectiv temeiul legal al admiterii cererii (articol, act normativ). Dacă faci rost de Decizie (integrală) te creditez pentru informație. Până atunci trebuie să te cred pe cuvânt (după cum ai subliniat în articol, conform surselor tale a fost primit în Barou pe baza doctoratului – informație ce nu poate fi verificată). Firul epic este de calitate, împletit în proporție de 98%. Mai lipsește însă acel ceva pentru ca să te felicit, bineînțeles cu acceptul tău.
  N.B. Sunt un tip băsificat la temelie.

 8. Rectific informația cu privire la General-locotenent de Justiție dr. Magistrat Ilie Botoș – acesta nu este pe Tabloul avocaților de la Baroul București, deși eu am văzut cu ochii mei Hotărârea de primire în Barou, la cerere, a acestuia. A fost făcută odată cu a maestrului Abraham. Mai mult ca sigur a demisionat. Așadar, îmi cer scuze.

 9. Pingback: Consecinţele renunţării lui Ponta la titlul de doctor în drept. Premierul, la un pas să piardă tot - ActiveNews

 10. Domnule Prisecariu,mi-am dat seama ca a fost o greseala de redactare ,pe care am vrut sa o semnalez pt. corectare,fara sa-mi dau seama ca sunt orbit de prostie.Precizarea d-stra nu ma surprinde ,in schimb prezenta pupin…….prisecaristi care va protejeaza la fiecare raspuns a unei postari ,facute de d-stra ma surprinde.Chiar aveti nevoie de acesti protectori?

  • protectori:))). sint doar oameni care gindesc, uneori, ca mine, nu protectori:).
   PS numele meu nu e “prisecariu”, a propos de greseli de tastare sau nu

 11. Ponta este un cacanar de care au ascultat romanii. Ba unii chiar l-au votat!
  Nu este singurul. Eu stiu vre-o 2 care-s lectori, au “scris” carti dar abia au terminat Spiru Haret cu note de 5-6 iar diploma au luat-o cu note sub 6 si si-au falsificat-o la 7 ptr a fi incadrati unul la Academia de politie si unul la …. Spiru Haret!

 12. Draga Catalin, eu te consider un investigatar inteligent si de mare finete, dar putin depasit de situatie din cauza tineretii. Rog insa ca remarca mea sa nu fie luata ca un repros si sa-mi permiti sa nu fac un comentariu pe caz (un gainar este prins in fapt, ce mare scofala in fond), ci o extensie la nivel de sistem de invatamint, in anul 2015, intr-o tara membra UE, pentru ca aici este adevarata problema.
  Pe scurt : Spiru Haret , de trei ori ministru al invatamintului intre 1897 si 1910, prin reformele sale aduce scoala din Romania la nivel european, la toate nivelurile (invatamint primar, secundar, vocational, normal si superior).
  As aminti numai doua produse ale reformelor sale:
  Constantin Brancusi si Gheorghe Bratianu.
  Dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial invatamintul romanesc este pur si simlpu atomizat, pus fiind in slujba bolsevismului, devenind un instrument de modelare a “omului de tip nou”.
  As aminti numai doua produse ale sistemului de invatamint comunist (in interiorul cuvintului se folo-
  seste a din a): academician, doctor, inginer Elena Ceausescu si academician (???) X. Barladeanu.
  Din nefericire, totala nefericire, la data zilei invatamintul (cu a din a), este completamente corupt, deci nefuntional, la toate nivelurile : primar,
  secundar, vocational (scoli de meserii lipsa),normal
  (scoli de invatatori),universitar-postuniversitar.
  Coruptia din scoala romaneasca incepe din prima ora de clasa, cu constituirea asa zisului “fond al clasei”, unde pina in ultima ora de liceu se ruleaza sume de bani inimaginabil de mari, si continua, fara a se termina insa, cu invatamintul post-unuversitar de stat sau privat, care ne da produse tip “dottore Ponta” cu miile. Avem doctorate “cu plata”, adica contra cost, doctorate “cu pile” (fiul facut doctor de tatal docent), doctorate la pat, doctorate de partid s.a.m.d.
  Recent am vazut pe net protestul unui grup academic la adresa ordonantei Ponta pentru modificarea legii invatamintului.
  Pe cind un protesc al societatii academice pentru ridicarea titlurilor Elenei Ceausescu sau X. Barladeanu ??

 13. Despre Ponta ce se mai poate spune!? Ce poti sa spui despre un personaj care traieste in minciuna, caruia ii sta in putere sa se foloseasca de o fara-de-lege pentru a acoperi o alta fara-de-lege? Traim in absurd!
  Eu as vrea sa spun despre o alta dezamagire :
  Doamna ministru Andronescu! Am vazut-o in emisiune si ma umple de durere.Intai am auzit de dna.Ecaterina Andronescu si mai tarziu am avut onoarea s-o cunosc.O adevarata doamna, umana si cu proiecta mari pentru invatamantul romanesc. E adevarat , in ce priveste salarizarea personalului din invatamant era totul inceputde ministrul Marga. Cand am vazut-o am zis “iata o achizitie buna la pedeseristi. A avut un concept de examen de bacalaureat pentru examenul din 2003 pe cat era de drastic pe atat era si purificator. Se inlatura coruptia si cine era capabil trecea cine nu, NU!Nu stiu daca se mai aminteste acel experiment, era ca la examenul de permis auto, pe patru numere, in grila cu rezultatele in aceiasi zi. Era foarte aproape de examenele occidentale.Multe, emotii dar ….sscapa cine poate! Foarte corect si just! A fost o vara de “foame” pentru profesorii corectori. Cum era de prevazut au cazut bacul foarte multi absolventi.Atunci a venit bomba: vinovat ministrul educatiei.Asa a fost debarcata de propriul sau partid doamna Andronescu, inlocuita cu Athanasiu. Pentru necunoscatori il apucase mila de elevi pe premierul Nastase si schimband ministrul se schimba si modul de examinare la bac. Pentru cunoscatori , atat Nastase cat si Athanasiu aveau progeniturile in ultimul an de liceu si la simularile de bac. obtinusera note sub 5. Concluzie : Copilului meu ca altor milioane de absolventi i-am platit studiile la universitate pentru ca avand notele de bac.”pe bune” nu se incadrau la cei “fara plata”, pe cand al lui Nastase a putut studia in afara tarii. Dar e bine asa, copilul meu a castigat un post in domeniul pentru care a studiat si sunt orgolioasa, pe cand al lui Nastase vindea carnati pe litoral si facea vizite la vorbitor.
  Prima dezamagire am avut-o cand am vazut ca dna. Andronescu s-a inhamat si mai mult la caruta pesedeului, dupa care “garantat Vanghelie”, dupa care iar ministru “haina de vreme rea” si iarasi…
  Acum o vad cum se lupta sa acopere nelegiuitul asta de Ponta. Eu pot jura cu mana pe inima ca nu cred nimic din acuzatiile ce i se aduc in acel megadosar de coruptie.Sunt sigura ca a fost lucrata de cei din famiglia pesedista. Toate acestea nu ma fac sa nu o intreb:Pana cand va mai umiliti stimata Doamna Andronescu? Departati-va de delicventul de Ponta, mai ales ca dumneavoastra stiti cu cata munca si cate ore de studiu ati obtinut Doctoratul!

 14. Un articol fain, dar pana la un punct. Sa restituie beneficiile materiale? Pai cum asa, doar le.a dobandit ca urmare a prestarii unor serviciii… N.ai cum sa.i ceri omului banii castigati pentru ca nu i.a primit pur si simplu pentru ca a fost doctor, ci i.a primit in contrapartida pentru munca depusa.

  Cred ca te.ai cam grabit cu concluzia ca sa para mai De impact articolul. De altfel, daca vei analiza, in dreptul civil la efectele nulitatii se vorbeste si despre niste exceptii de la principiu restitutio in integrum.

  • nu m-am grabit deloc: daca prestezi un serviciu, desi nu aveai dreptul legal sa-l prestezi, acel serviciu nu exista, deci banii incasati trebuie returnati. e simplu. vorbeste cu un avocat. doi. trei.

 15. Irina, nu-mi vine sa cred ca sunt oameni care au un asa simt al dreptatii. Veniturile obtinute de Ponta ca avocat sau universitar nu sunt ca veniturile obtinute in urma unei munci necalificate. Daca am de sapat un sant, platesc pe oricare la fel, indiferent de pregatirea lui intelectuala. Dar daca s-au obtinut venituri pe baza unui act care se dovedeste a fi nul, atunci e drept ca cel care a inselat sa ramana numai cu veniturile pe care le-ar fi obtinut fara acel act.

 16. Pingback: Suntem sclavi pe moşia lui Ponta? »

 17. Pingback: prisacariu | Ponta nu vrea tratament preferențial la spital, ci la bal. Balul securiștilor acoperiți și al plagiatorilor

 18. Avand in vedere caracterul de frauda cu prejudicii imense inteleg importanta subiectului. Pana intr-un punct: Nu-mi place teoria inclusa tacit “Hotul neprins, negustor cinstit”. Pentru obiectivitate, cer un experiment:
  Domnule Prisacariu, sunteti de acord sa facem o ancheta (impreuna) in ceea ce priveste toate examenele pe care le-ati sustinut dumneavostra si toti cei apropiati dumneavoastra(familie, prieteni apropiati etc) si, daca vreun examen sau element care a dus la angajare si a generat beneficii sa-l indreptam in acelasi fel, “istoric”. Daca dvs. sau cei mentionati, prin reducere la absurd, ati copiat vreo lucrare sau ati copiat la vreun examen si putem dovedi asta(repet, impreuna, total obiectiv analizat), sa “atragem” nulitatea tuturor actelor subsecvente si sa confiscam toate bunurile(altele decat cadourile si mostenirile) si sa le donam unei case de copii, azil de batrani sau ce cauza vom identifica?
  In cazul meu, as prefera sa nu facem nicio ancheta, pentru ca nu stiu daca nu cumva am prin familie plagiatori, si de aceea aplicarea asta “istorica” mi se pare exagerata… Mai ales ca erau alte vremuri cand si-au dat bunicii mei doctoratul, si ne-au lasat ceva avere in urma…si ma trezesc in strada…
  Eu va ajut in aceea ancheta, daca doriti, dar v-as sfatui sa nu mai exageram cu confiscarea tuturor gainilor din ouale furate acum 10 ani si puse in clocitoare…ca ramanem fara pasari prin tara!!!

  • mi se pare absolut aberant ce ziceti, aici nu e vorba de vreun extemporal din clasa a sasea, ci de cea mai inalta lucrare stiintifica, plagiata grosolan. cum ziceam, e aberant ce sustineti.

   • Nu este aberant daca analizati corect: in cazul unui extemporal, maxim ce se poate petrece ar fi ca media materiei respective sa scada, deci niciun efect pe termen lung, dar daca vorbim de bacalaureat, admiterea la facultate, examen de licenta, lucrare de licenta, dizertatie la master sau chiar lucrari de doctorat, efectele sunt similare. In plan personal, in mod clar, un doctorat reprezinta mai mult, dar in plan social, un medic care nu si-a plagiat decat lucrarea de licenta, sau examenul de rezidentiat provoaca daune….
    Dar, pentru ca nu ne-am inteles si ar fi trebuit sa fie consens, accept o ancheta doar pentru examenele importante, sau, daca nici asa nu va convine, doar pe lucrarile de doctorat…
    Si as merge mai departe: avand in vedere curatenia pe care, cel putin aparent, ne-o dorim, sa facem un “challenge” cu aceasta idee pe Facebook!!!
    Daca cerem curatenie ABSOLUTA unora, iar la noi e mizerie…nu e drept, desi ar putea fi just!(Justititia nu face dreptate, ci ofera justete!!)

     • Dar nici nu am spus asa ceva! Dar, pentru CORECTITUDINE si pentru lipsa totala de ipocrizie a societatii romanesti, nu ar trebui sa fie singurul cautat la lucrare. Si noi doi, oameni educati, cu principii, pentru a demonstra ca nu taiem capul altuia doar pentru ca putem, ca asa vrem, DEMONSTRAM prin exemplu propriu ca respectam valorile pe care le cerem lui… Eu il admir pe Basescu ca si-a condamnat fratele! A gandit asa: “Daca la Nastase, Udrea si restul, am sustinut ca justitia isi face treaba si nu condamna nevinovati, sigur frati-miu e vinovat!”
      De aia nu-mi place Iohannis: in cazul lui Sova, Udrea, Cocos, etc etc trebuie lasata justitia sa-si faca treaba, dar in cazul lui instantele nu au decis corect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>