Zgonea sau despre mîrlănia lăcătușului mecanic ajuns șef de uzină de legi


În septembrie anul trecut, scriam așa: “Valeriu Zgonea pare simpatic. Pînă vorbește. Pînă acum cîteva luni, ce-i drept, nu vorbea aproape deloc. Acum, însă, e ditamai șeful Camerei Deputaților. Ceea ce-i dă ocazii căcălău (nu căcărău, răilor!) să se exprime el cu cuvintele lui proprii și personale din dotarea lui din cap. Rezultatele le știm” (sursa).

Azi, ar trebui să reformulez: Zgonea nu mai pare simpatic nici măcar cînd e absent, darmite cînd mișcă, vorbește și face lucruri. A căpătat o țîfnă de chelner gelat și îmbrăcat cu țoale de cocalar cu banii din bacșișuri, i-a crescut un arac între fese (dar din ăla flexibil, care-i permite două lucruri simultan: și să pară comic-arogant, și să se legene de pe un picior pe altul ca un motan maidanez din Tom și Jerry) și a învățat cuvinte și expresii noi (cum ar fi “lemă”, “fast track” sau “valoare adăugată”).

Iar unul din efectele cele mai vizibile ale importanței lui Zgonea este că nu mai suportă să fie apelat pe nume, ci pe funcție! Deci, nu Zgonea, ci președinte al Camerei Deputaților (sursa). Ce mai, un fel de “majestate”, dar pe model republican, ca pentru un fost proletar comunist rupt în cur, care a suferit pînă la gel și costume cocălărești.

Dar ultima aroganță a lui Zgonea completează tabloul descris sumar pînă acum: semidoctul cu școala făcută la seral, în opt ani vrea respect. Însă, cum creierul lui de lăcătuș nu-i permite să și-l cîștige prin propriile puteri, omul apelează la bani. Dar nu la ai lui, că n-are, bacșișurile îi ajung doar de gel, ci banii statului. Ai Camerei Deputaților. În cuantum de business class, normal, că așa se cîștigă respectul de către strungarii seraliști: nu cu Dacia 1300 pentru care ar fi omorît înainte de ’90, ci cu business class (sursa). La fel de adevărat e că, dacă-i ceri lui Zgonea să scrie business class, o să-i iasă bișnițclas. Și nici nu ar greși foarte tare: atît știe politicianul român cocoțat pe o funcție despre afaceri, că-s un fel de bișniță cu fraierii care dau șpagă. Deci, avantaj Zgonea și aici.

P.S. O întrebare: elicopterul SRI (sursa) cu care a mers onorabilul cur al lui Zgonea la Dorohoi, în interes de partid, avea dotări business class? Sau, cînd e moca de la stat, fesele cu arac ale lui Zgonea acceptă și condiții de Dacia 1300 aeriană?

P.P.S. Mai jos, o sugestie pentru portretul oficial al președintelui Camerei Deputaților.

zgonea

Fără categorie
16 comments on “Zgonea sau despre mîrlănia lăcătușului mecanic ajuns șef de uzină de legi
 1. Da-da, super misto asemanarea intre animalele astea preistorice! Cum dracu sa facem insa ca sa dispara cu adevarat toti dinozaurii… stam si ne uitam ca prostii, desi nu suntem. Nu toti.

 2. Ar fi de ras daca n-ar fi de plans.

  Si se mai trezeste unul sa-l faca pe lacatus sluga :)

  Ioan Oltean, deputat PDL: Sluga sfideaza stapanul, pentru prima data Parlamentul sfideaza poporul, pentru ca nu tine cont de vointa acestuia, stapanul nostru este poporul
  Valeriu Zgonea: Va rog sa va cereti scuze colegiilor din Parlament, nici dumneavoastra, nici colegii dvs nu sunteti slugi, suntem cetateni si avem drept de vot

  (hotnews.ro – la respingerea referendumului de catre Parlament)

  Cam ce fata o fi facut cand a auzit ca cineva l-a facut sluga? :))

 3. doua soparle ; 1. s-a dus presedintele senatului si comisiei de omorat statul ….acolo…da` s-a dus c-a venit seful lu` cia ??? si i-a fost frica de ce i-ar putea sopti?
  da` daca i-a soptit lui ponta ca prezidentiabilul usl ului este dislike la “ei” ?? 2.lu` nenea asta ce-i alt prezident este cam mica camasa ;nu-l cuprinde la gatzan ;D ; merge la sala ??

 4. Parca cu ceva ani in urma, nu foarte multi, in ministru, parca de la invatamant a facut aceeasi excursie si ulterior a fost demis. Asta ce scuza are pe banii contribuabililor???

 5. Spre deosebire de tractoristul Zgonea, Sid e un simpatic chiar și când vorbește sau își șterge mucii de alții. Fața și atitudinea ăstuia mă duce înapoi în timp când constatam aceleași năravuri la toți tovii maiștri, șefi de secție, sau secretari de partid pe intreprindere, genul de neam prost cu unghia degetului mic crescută ca să se poată scobi în nas, sau în cur – după caz.

 6. Sa nu ne fie cu suparare dar voi i-ati votat p-astia, ca aia rai dinainte nu va ajungeau. Nu mai plangeti, acceptati situatia si suge-i-o in liniste

 7. Probabil ca o sa supar ceva lume dar asta e comportamentul tipic al celor ce au facut studii superioare tarziu, dupa ce au avut meserii/functii de nivel mediu/scazut.Cei care acced la studii duperioare imediat dupa liceu au un sentiment de normalitate, li se pare ceva firesc si au un comportament decent, modest.Cei care ajung dupa un numar bun de ani sa faca o facultate au senzatia ca sunt buricul pamantului, ca l-au prins pe D-zeu de picior, nu le mai ajungi nici cu prajina la nas.Unul din astia e Zgonea.Sigur, sunt si exceptii dar din ce am trait eu cam asa stau lucrurile, sa te fereasca sfantul sa ai sefi care n-au intrat din prima la facultate!

 8. Normal e cls 1 la tren si cattle class la zborurile sub 4-6 ore.
  Restul, biznis, dar sa fie auditate si verificate utilitatea deplasarii. Excursiile alea de plăcere, gen grupul de prietenie, etc sa si le plătească singuri.

 9. Barosane

  Ai dreptate, dar asta cunoaste bine procedurile parlamentare.
  Si ai nevoie de un presedinte bazat de camera.
  Altfel era Dusa, alt mutra de lautar, care era varza si cu procedurile parlamentare.
  Oricum e mai priceput ca roberta sau ion diaconescu si mai prost ca dorneanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>