Inteligentul și rafinatul Vosganian e de-a dreptul prost


Varujan Vosganian nu numai că e ministru al Economiei, dar înțeleg că, uneori, chinuie o pianină pe la sediul ministerului de pe Calea Victoriei, scrie cărți și e chiar vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România (e important în USR, deci, că în USL e doar clovnul cunoscut ca ăla care se joacă de-a Plafaru’).

Ei bine, rafinatul ăsta de Vosganian tocmai și-a dat în petec precum ultimul șmecheraș autodidact de la colțul blocului și a produs un articolaș pe propriul blog, intitulat “O stafie bîntuie prin Europa: ANI” (aici). Din producția vosganianului, iată un citat: “ANI este o descoperire românească, nimeni nu ne-a silit să o inventăm, dar după ce am inventat-o, nimeni nu ne-a mai permis să-o îngrădim atribuţiile. Şi iată că ANI face prozeliţi, în Europa încep să apară tot felul de Anişoare de felul celei franceze”. De ce credeți că s-a opărit Vosganian așa? Pentru că, iată, Franța tocmai s-a descheiat puțin la nasturii averilor personale ale demnitarilor, pe model românesc. Vasăzică, iarăși nu e bine: pînă acum ANI era de căcat pentru că nu exista nicăieri în Europa, acum e de căcat pentru că marile state vest-europene încep să preia modelul ANI. Cum ai da-o, pentru capete pătrate ca Vosganian nu e bine.

Dincolo de bășcălia la adresa vosganianului la care m-aș deda pînă mîine, am două observații tehnice:

1. inclusiv la nivelul UE, nu doar în unele state, se vorbește, de cîțiva ani, de o instituție de integritate, care să verifice en gros și en detail averile demnitarilor de pe continent, după ce analize economice au arătat că există corupție instituționalizată, birocratizată în Europa care este greu de urmărit penal dar care produce pagube la nivelul bugetului european de miliarde de euro; mai mult decît atît, studii similare ale Băncii Mondiale ridică miza la zeci de miliarde de euro anual corupție în lume, în special corupție a gulerelor albe cazate prin guverne și parlamente din state de pe tot globul; pînă și ONU recomandă politici de integritate mai dure, mergînd pînă la confiscarea extinsă a bunurilor obținute din corupție, ca antidot pentru corupția din ce în ce mai agresivă și mai păguboasă a funcționarilor și politicienilor din toată lumea; pe scurt, principiul e următorul: chiar dacă nu poți demonstra cu instrumente penale că un funcționar/demnitar a furat (pentru că e greu să probezi o mită care se dă la valiză, într-un subsol, de exemplu), e suficient să demonstrezi (cu inspectori de integritate, cum face ANI) că funcționarul/demnitarul are o avere mai mare decît veniturile lui legale, așa că, pac, îi confiști averea; e simplu, e eficient și, mai ales, sperie al dracului de tare nenorociții de politicieni;

2. chiar Vosganian are o problemă de integritate care ar explica brusca lui iritare anti-ANI; nu, nu vorbesc de un dosar la ANI, ci de o dezvăluire din revista Kamikaze care, asta e, ar putea face obiectul unei investigații a inspectorilor de integritate; conform Kamikaze, Vosganian nu și-a declarat un credit bancar; după apariția articolului, Vosganian a scris revistei și a explicat că e vorba de un card de credit (de parcă un card de credit nu ar fi tot un… credit!); întrebat care e limita de creditare și de ce a preferat un card de credit cînd deține un depozit bancar bunicel, Vosganian nu a mai răspuns niciodată.

 

Fără categorie
3 comments on “Inteligentul și rafinatul Vosganian e de-a dreptul prost
  1. Dl Prisacaru, cam tarziu ati aflat ca Vosganian este un prost. La ce va asteptati de la un merceolog care se ocupa cu distributia berii ,inainte de ’89? Nu stie sa faca nimic, dar ceea ce este mai trist este ca nu are simtul ridicolului. Se face de ras din zori si pana-n seara.

  2. Vosganian nu şi-a declarat creditele alea, Vosganian făcea anticameră la Vântu să-i traseze ăla directivele lui pungaşe, drept care nu a fost acceptat de UE pe postul de comisar european, o mai avea şi alte cârdăşii murdare prin pnl şi psd.
    Dar vina lui cea mai mare este că nevastă-sa se dă drept muzician şi goleşte sala când atinge pianul. O să ziceţi că nu-i vina lui, e a ei. Ba e a lui. Dacă, în loc să stea cu orele la coadă să intre în audienţă la Vântu, ar fi stat acasă s-o ia la omor pe aia când se apropia de pian, efectele nu ar fi întârziat să se vadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>