8795 cetățeni cu drept de vot a pierdut România din 2007 încoace


Am explicat aici de ce nu recensămîntul, ci cartea de identitate face lista de alegători. Și spuneam așa, printre altele: “Totuși, veți spune, nu se poate ca un recensămînt, așa failibil cum e el, să nu dea măcar direcția în care se îndreaptă populația unei țări. Așa e, aveți dreptate: sîntem mai puțini români decît eram. Dar, dacă sîntem mai puțini, asta trebuie să se vadă și la Evidența Persoanelor. Adică, DEPABD să aibă în baza lor de date mai puțini alegători. Mai ales că acea bază de date se actualizează în timp real: cum apare un certificat de deces pe numele Ionel Popescu, dispare cartea de identitate a lui Ionel Popescu. Care Ionel Popescu, desigur, nu mai poate vota. Ei, o să vă întrebați voi, dar de ce avem noi aceleași liste de alegători de zece ani încoace, dacă ne-am mai împuținat? Păi, la întrebarea asta ar trebui să răspundă toți miniștrii de Interne din ultimii zece ani. Iar întrebarea e: de ce nu s-au mai actualizat listele de vot, în funcție de cîți cetățeni peste 18 ani au mai apărut, respectiv cîți au mai murit?”

Iar acum revin cu o precizare: listele de alegători s-au mai actualizat pe ici, pe colo. Astfel, azi, sîntem (conform Internelor) 18.292.514 de alegători. Iar acum cinci ani, la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, eram 18.301.309 alegători (conform BEC, via Curtea Constituțională). Azi, deci, sîntem cu 8.795 de alegători mai puțini decît în 2007. Deci nu vorbim de exact aceleași liste cu cetățeni cu drept de vot, ci de liste actualizate. Sigur, nici 9.000 de dispăruți de pe liste în cinci ani sună deprimant pentru USL, care visează să ucidă vreo două milioane, ca să-i iasă ținta de 50%+1 la prezență. Dar astea-s cifrele Internelor.

Fără categorie
8 comments on “8795 cetățeni cu drept de vot a pierdut România din 2007 încoace
 1. eu nu am inteles toata tevatura cu listele: personal, eu m-am mutat la Bicfalau de un an si jumatate, nevotind aici inainte, si spre surprinderea mea, la locale am fost pe listele de aici. Mai operativ nici ca se poate, Bravo D.le Rus, care sinteti poate singurul om care nu a mintit in circul asta national…

 2. citeva numere, ca sa facem treaba mai comlicata:
  in 2011 traiau in Germania, conf. statisticii germane, 159222 cetateni romani.
  Tot in 2011 ca. 2400 de cetateni romani au luat cetatenie germana.
  Inainte vreme la luarea cetateniei germane era obligatoriu sa cedezi cetatenia romana, acum e voie si dubla cetatenie, deci desi “de facto” acestia sunt nemti totusi au drept de vot in Ro. Ca. 450000 de cetateni nemti cu “migrationshintergrund”, adica proveniti din Romania sunt in Ge. Este posibil ca si o parte din acestia sa-si fi luat cetatenia romana inapoi, nu au obligatia sa anunte autoritatile germane.
  Presunpun ca-n Italia sau Spania lucrurile sunt si mai tari.

  Si ce-i cu asta? In zapaceala asta are sens un cvorum, cvorum din ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>