Să fie clar: se recensăminte de îngheață apele pe canicula asta


Văd că unii o tot țin langa cu recensămîntul care ar dovedi că  sîntem mai puțini decît putem vota. Și că, deci, ar trebui scăzut pragul de 50%+1 la referendumul de demitere al lui Traian Băsescu.

De aceea, să stabilim clar un lucru încă de la început: NU pe baza unui recensămînt, oricare ar fi acela, se fac listele cu alegători, ci pe baza datelor de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), subordonată Internelor.

Ca să ne fie și mai limpede: cînd ne naștem, statul ne dă un certificat de naștere. La 14 ani, ne dă o carte de identitate. Cînd decedăm, ne dă și un certificat de deces, să știe că a scăpat de noi. Toate aceste documente sînt centralizate, într-o bază de date, la Evidența Persoanelor. Pe baza documentelor de la DEPABD se fac listele cu alegători. Cum? Simplu: Internele se uită în baza de date, îi alege pe cei peste 18 ani și întocmește cu acele persoane listele de alegători, pe unități teritorial-administrative (comune, orașe etc.) și secții de vot. Deci, încă o dată: listele de vot se fac după documentele de identitate, administrate de Interne.

Ce face, însă, un recensămînt, o să întrebați. Păi, să clarificăm un lucru: un recensămînt este minat de eroare din start. De ce? Și mai simplu ca mai sus: nici un cetățean nu e obligat să răspundă recenzorilor care vin să adune date pentru recensămînt, nu are nici o îndatorire legală, poate să refuze recenzorul și nu i se întîmplă nimic. Ce înseamnă asta? Că, încă de la bun început, recensămîntul își asumă, legal, o eroare. Mai mult, de unde credeți că știu recenzorii cum să ajungă la voi acasă? De la Evidența Persoanelor, desigur, care știe, de fapt, cîți cetățeni sînt în țara asta și unde stau ei. Cu datele de la DEPABD în buzunar, recenzorii vin la voi și la noi acasă și culeg ALTE date, nu pe cele de identitate. Ci pe cele referitoare la spațiul în care locuim, la vizitele în străinătate, la venituri, la ce avem prin casă, la etnie etc.

Așadar, un recensămînt nu întocmește o bază de date a persoanelor care locuiesc legal într-o țară, ci doar adună date suplimentare despre cetățenii acelei țări, pentru scopuri statistice. STATISTICE, nu legale.

Pe scurt, un recensămînt nu poate și nu trebuie să fie sursa listelor de alegători NICIODATĂ. Tocmai de aia, abureala cu recensămîntul care ar arăta că sîntem mai puțini decît acum 20 de ani, deci asta ar trebui să ducă la schimbarea listelor de alegători (în minus, desigur), asta și e: o abureală.

Totuși, veți spune, nu se poate ca un recensămînt, așa failibil cum e el, să nu dea măcar direcția în care se îndreaptă populația unei țări. Așa e, aveți dreptate: sîntem mai puțini români decît eram. Dar, dacă sîntem mai puțini, asta trebuie să se vadă și la Evidența Persoanelor. Adică, DEPABD să aibă în baza lor de date mai puțini alegători. Mai ales că acea bază de date se actualizează în timp real: cum apare un certificat de deces pe numele Ionel Popescu, dispare cartea de identitate a lui Ionel Popescu. Care Ionel Popescu, desigur, nu mai poate vota.

Ei, o să vă întrebați voi, dar de ce avem noi aceleași liste de alegători de zece ani încoace, dacă ne-am mai împuținat? Păi, la întrebarea asta ar trebui să răspundă toți miniștrii de Interne din ultimii zece ani. Iar întrebarea e: de ce nu s-au mai actualizat listele de vot, în funcție de cîți cetățeni peste 18 ani au mai apărut, respectiv cîți au mai murit?

Un răspuns ar exista (deși nu e singurul): deputații și senatorii sînt aleși în funcție de numărul cetățenilor. Un deputat la vreo 70.000 de români, un senator la vreo 130.000 de români. Dacă listele de alegători ar fi mai scurte, deci românii ar fi mai puțini, și parlamentarii ar fi mai puțini. În plus, morții de pe listele de alegători sînt utili. Nu de alta, dar ei nu vorbesc, nu fac scandal și, în general, votează cum vrea puterea (oricare putere).

Așadar, deci și în concluzie: nu recensămîntul e problema, ci DEPABD de la Interne. Iar Ioan Rus, ministrul pesedist de Interne, știe prea bine asta. Întrebarea e dacă și PNL știa asta cînd s-a aruncat în povestea cu referendumul:).

28 comments on “Să fie clar: se recensăminte de îngheață apele pe canicula asta
 1. ….Si canicula nu ne deranjeaza, vara nu dormim!
  Tot in IUNIE 2012 am mai avut, parca, niste alegeri dupa aceleasi liste care au fost bune, nu?! istorie destul de recenta, care nu chinuie memoria!

 2. @arthur – la materia asta ori nu s-au pregatit, ori au fost foarte siguri pe masina de furat. la mitingul de pe 27, de exemplu, crin antonescu a repetat de vreo suta de ori ca el asteapta 9 milioane de oameni la vot. si ca daca nu vin 9 milioane, el pleaca din politica.

 3. Orice referendum patriot ar trebui sa demonstreze UE ca suntem mai multi decat suntem. Si ca suntem mai saraci decat suntem. S-ar putea ca rezultatul final al referendumului, ala de la anul, sa-i dea mari si complicate dureri de cap lui Sova (dupa unii, mai saracut, asa, cu…). Nepatriotul asta o sa determine UE, dupa numarul lui, de 16,5 mil., sa ordone un alt referendum facut de ei, pe alti bani ai nostri. Si uite asa va obtine si Base’ numarul de aur, de 300 parlamentari.

  • Ai fi fost nu cel mai bun roman, ci 14 dintre cei mai buni romani. Tu ai fi fost 14 romani de care Crin ar fi stiut sigur ca exista in carne si oase.

 4. Pingback: 8795 cetățeni cu drept de vot a pierdut România din 2007 încoace « prisacariu

 5. Pingback: Reporter Virtual – stiri exclusive » Campionii democraţiei originale

 6. Da, eu sunt unul dintre romanii “zombi” care nu exista din punctul de vedere al USL-ului si sunt maritata cu un al doilea. Si nici macar nu eram plecati din tara, eram la serviciu, nu ne-a gasit, nu ne-a recenzat. Ne-a zis pensionarul de la 5 ca nu ne-a gasit, sa-l cautam noi ca ne da amenda. N-am avut timp/chef nici de asta. Acu’ cica nu existam :))
  E drept ca nici la referendum nu fuseram, altfel am fi devenit brusc interesanti :D

 7. In sfarsit cineva pune punctul pe i in aceasta problema. Dar nu e neaparat vina oamenilor, cred ca marele CTP a fost printre primii care au vehiculat tampenia asta. Dupa care l-am auzit si pe marele moralist Doru Buscu, cel care nu intelegea de ce USL nu pune presiune pe INS sa publice rezultatele de la recensamant ??!!!

 8. Am facut si eu ieri un studiu de caz pe tema asta

  În comuna Băseștii de Jos din județul Teleorman locuiau doar cinci cetățeni: Ion I, Adrian N, Victor P, Crin A și Dan V. Toți cinci erau inscriși pe listele electorale, având peste 18 ani și votaseră cu spor la toate scrutinele organizate în micuța localitate.
  În toamna lui 2011, când a venit INS-ul cu recensământul, Ion I și Adrian N au dovedit un foarte dezvoltat simț civic, răspunzând cu amabilitate întrebărilor (mai puțin celor în legătura cu numărul de camere pe care le aveau la dispoziție, în cazul lui Adrian N). Victor P era un om foarte ocupat, dar l-a rugat pe recenzor să copieze formularul lui Adrian N și să schimbe doar numele. În schimb, Dan V a refuzat să deschida ușa recenzorului, el etichetând drept ”securiste” aceste manevre de a intra în gospodăria omului, pentru a-i pune tot felul de întrebări indiscrete. Despre Crin A nu vom ști niciodată ce ar fi făcut, deoarece recenzorul s-a încăpățânat să-l caute numai până în orele prânzului.
  Cert este că INS a tras un semnal de alarmă cu ocazia primelor estimări, arătând că în comuna Băseștii de Jos populația ar fi scăzut cu 40% față de ultimul recensământ!
  Scandalul a început cu ocazia referendumului pentru demiterea președintelui, când adversarii acestuia au solicitat respectarea estimărilor de la recensământ. Conform acestora, în comună era suficient ca 2 oameni să meargă la vot pentru a se atinge cvorumul, din moment ce numai 3 mai locuiau acolo. Ministerul de Interne, insă, a explicat că singurul pe care îl poate șterge de pe listele electorale este Adrian N, care între timp plecase pentru doi ani la facultate și primise interdicție de a vota. Pe Dan V și Crin A nu-i putea elimina de pe liste, pentru simplul motiv că nu erau nici studenți și nici morți, deci erau toate șansele să se prezinte la secția de votare. Prin urmare, pentru cvorum e nevoie de 3 voturi.
  Ministerul a avut dreptate, cei doi s-au prezentat la vot, așa cum au facut-o și Ion I și Victor P, comuna având, conform listelor electorale, o frumoasă prezență de 100% (4 pe liste, 4 la vot). Cu toate astea, Victor P, care este și primarul comunei, acuză în continuare INS-ul de rea credință, el arătând, pe bună dreptate că, dacă aceștia ar fi publicat mai repede rezultatele, prezenta la urne ar fi fost de 200% (2 pe liste, 4 la vot), ceea ce nu numai că l-ar fi propulsat puternic pe linie de partid, dar ar fi și asigurat comunei Băseștii de Jos un loc în față atunci când va incepe campania de reabilitare a gardurilor în comunele din România.

  • Complet off-topic fata de ce ati scris dumneavoastra: stiti ca un Teleorman chiar exista comuna “Basesti”, redenumita de Ceausescu in “Calmatuiu de Sus”? :D

 9. Domnu’ care ai scris acest articol… Ti l-am citit pana la:
  “Ce face, însă, un recensămînt, o să întrebați. Păi, să clarificăm un lucru: un recensămînt este minat de eroare din start. De ce? Și mai simplu ca mai sus: nici un cetățean nu e obligat să răspundă recenzorilor care vin să adune date pentru recensămînt, nu are nici o îndatorire legală, poate să refuze recenzorul și nu i se întîmplă nimic”

  Nu-i asa stimabile. Ai comis eroare (vorba lui Banica tatal din Doua Loturi). Recensamantul are caracter obligatoriu prin lege… Imi pare rau, o dai cu nuca-n perete rau de tot, fara sa stii legea. Pe viitor nu mai scrie articole false. In cazul in care refuzi recensamant platesti si o amenda. Te sfatuiesc sa incerci cand va mai fi, ca sa ma si crezi, venerabile…

  • Sova, parca, a declarat ca el n-a fost recenzat. Nu stiu daca a luat sau nu amenda, dar cert e ca de votat a votat. Normal era ca, daca il taiam pe Sova de pe listele electorale ca nu l-am recenzat, sa nici nu mai aiba drept de vot, nu?

  • Chiar daca are caracter obligatoriu prin lege (eroare a legiuitorului, de data asta, pt ca NIMENI nu are nici o cadere sa te oblige sa dai date statistice ds nivelul de trai, castiguri, case etc), asta nu inseamna ca e fiabil pentru realizarea listelor alora. Nu o data, azuind toata tevatura asta, m-am intrebat “bine, bine, da’ de la momentul intervievarii si pana la cel al organizarii unor alegeri pot inainta in varsta sute, mii de oameni, fie ca mor, fie ca ating varsta de 18 ani”.
   Recensamantul nu ofera date in timp real, aia e problema. Nu ca e legal, sau ilegal sa te sustragi lui. Aia e discutie relativa la recensamant, nu la listele de vot.

  • vorbesti ca un ponta, gica, adica neadevar, nici eu nu i-am lasat pe recenzori, asa au scapat inca 2 cetateni, si am vazut la TV ca multi psd-isti au indemnat lumea sa nu ii lase in casa ca ii intreaba de gaini, oua si vor plati taxe dupa ele…

 10. Pingback: Cum a uitat MAI peste noapte numărul alegătorilor

 11. Pingback: Nici o şansă! | zoso blog

 12. sa ii spui asta lu’ domnugadea, si lu domn’ profesor, iei cred ca antena3 este singura televiziune care nu este politica, pentru ca ei spun: basescu trebuia si este demis.
  cat de prost sa fii domnugadea, domnubuze, in studio la antene cand cineva stranuta se simte mirosul basinii lu’ domn profesor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>