Poate ar fi timpul ca și Fiscul să ia Bac-ul


Acum, Fiscul român e ca un elev la seral care vine la școală după orele de slujbă, eventual una la negru, deja obosit, fără chef și, oricum, fără prea mare convingere că îi trebuie la ceva patalamaua aia pe care o va lua, poate, peste niște ani. Și n-aș vrea să mă întrebați ce presupune slujba Fiscului (aia pentru care neglijează școala), că deja ar trebui să vorbim de slujba DNA-ului și încurcăm instituțiile.

Dar să revenim: poate ar fi vremea, zic, ca Fiscul să-și dea “examenul de maturitate” (ce sintagmă deosebită, dom’le!) și să-și ia Bac-ul. Adică să fiscalizeze, nene, că de aia e Fisc (sau, dacă preferați mai oficial, Agenție Națională de Administrare Fiscală). Adică, ce să facă? Păi, în prima fază, ar fi bine să calculeze ce venituri LEGALE (adică impozitate) are fiecare cetățean (asta e suma X). Apoi, în faza a doua, ar trebui să verifice pe ce bunuri plătește taxe și impozite cetățeanul respectiv (operațiune din care află, evident, ce bunuri deține cetățeanul și care e valoarea acestora – asta e suma Y). În al treilea rînd, Fiscul ar trebui să compare cele două sume, X și Y, obținute. Dacă Y e mai mare sensibil decît X (dacă, deci, cetățeanul verificat are bunuri clar mai valoroase decît veniturile legale), să purceadă la o confiscare a diferenței. Nu din alt motiv decît acela că reiese fără dubiu că diferența de care am vorbit e NEFISCALIZATĂ, în sensul că banii investiți în acele bunuri au provenit din venituri neimpozitate (la negru). Vi se pare suficient? Vi se pare normal? Vi se pare un abuz?

Care ar fi impedimentele? În primul rînd, Fiscul nu pare să-și propună așa ceva. Dar, chiar și dacă și-ar propune, pentru asta ar fi nevoie de o lege, iar asta e deja treaba politicienilor parlamentari. Deci, e nevoie de sprijin politic.

În al doilea rînd, e nevoie de scoaterea nenorocitei de prevederi din Constituție care prevede că averea se prezumă a fi licită. Prin urmare, asta înseamnă că orice avere care nu (se demonstrează că) provine din infracțiuni nu poate fi confiscată. Dar nefiscalizarea veniturilor nu e infracțiune? Parcă e, nu? Chiar și-n țărișoara noastră neatentă la astfel de mizilicuri.

Fără categorie
11 comments on “Poate ar fi timpul ca și Fiscul să ia Bac-ul
 1. Simpla chestie ca statul imi ia impozite si taxe ma face sa ma urc pe pereti! Imi bag pula-n el de stat, care prin gura prezidentului declara ca sintem “asistati”, ca statul social nu mai exista si tre’ sa muncim mai mult, mai repede, mai bine, pin-la saptejda ani si sa luam muie la sicriu. Atunci, de ce pula mea sa le dau taxe si impozite?! Numai ca sa aiba ei ce fura?

    • Eu zic sa refuzi salariul si sa iei suma cuvenita cu titlul de “imprumut”, cum face motanul cu ceata lui de pitigoi.
     Si dupa cum vad, pe imprumuturi nu se ia impozit, chiar daca unele sint venite din neant, de la persoane care n-au vazut in viata lor o asemenea suma.

 2. si cine o sa faca toate aceste calcule? Pentru asta trebuie inca o licitatie ca sa se achizitioneze un soft specializat, soft care va costa cateva zeci de milioane de euro si care va crapa dupa 2 ore de fucntionare.

 3. Daca tot alaturam “fiscul” cu “BAC”-ul, care e situatia fiscala a sumelor adunate si manageriate de diverse “comitete de parinti”?
  Am crezut ca pic de pe scaun cand a aparut una la televizor cu titulatura: presedinta organizatiei nationale a comitetelor de parinti :)) Fuck me. Nu, fuck me sideways.

 4. @prisacaru
  Vorbim de fiscul din Romania, da? Sa ne-ntelegem. Adica acelasi fisc care mi-a luat mie banii o luna sau doua, nu mai tin minte, pentru somaj, desi eu sunt PFA, deci cum vine sunt self-employed, deci nu beneficiez de somaj in veci? Si dup-aia cred ca cineva si-a dat seama ca absurditatea e prea mare si au renuntat, dar eu am ramas cu banii luati? Si alte cateva mii ca mine?
  De ce oare in Romania cetatenii cinstiti (cu Bacul luat pe bune, ca-mi dadea el, mie, tata, bani de spaga, pe spinare; nu ca as fi stiut cui sa-i dau) vor sa fie nemti, iar ceilalti vor sa fie… nu stiu, romani? La faze de-astea, romanii castiga tot timpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>